Vete allergi

6 tips för att tämja din veteallergi

 Undvika vete är en svårt sak, eftersom det finns så många produkter med den. Det första steget är att veta var du förmoodligen hittar vete protein, och vilken sak detta kan ersättas  med.

1. Kontrollera din skafferi

Vete protein inkluderas i:

  • Bran
  • Brödsmulor
  • Bulgur
  • Couscous
  • Durum, durum mjöl och durumvete
  • korn
  • Farina
  • Farro 
  • Kamut
  • Semolina
  • Sprouted vete
  • Triticale
  • Vete (kli, gris, gluten, gräs, malt, stärkelse)
  • Vete bär
  • Vete mjöl (alla typer kakor, berikad med hög protein eller gluten, andra bakverk)

2. Berätta din kyparen om din allergi

3. Kontrollera etiketter för ingredienser med vete

Om du ser något av dessa som anges på en etikett, där kan maten ha vete:

  • Gelatiniserad stärkelse
  • Gluten 
  • Hydrolyserat vegetabiliskt protein
  • Naturligt smakämne
  • Stärkelse, modifierat stärkelse, modifierad matstärkelse
  • Vegetabiliskt gummi eller stärkelse

4. Fråga din läkare eller dietist, om han känner andra spannmål.

Du kan vara allergisk mot vissa andra korn också. Gluten, en av veteproteinerna som kan orsaka en reaktion, är också i korn, råg och havre. Din läkare kan låta dig veta om de är säkra för att du ska äta det.

5. Baka med andra mjöl

Prova rismjöl, potatisstärkelsemjöl, majsmjöl eller sojamjöl i stället. Kontrollera online för att se vilka mjölker som fungerar som ersättare. Experiment för att hitta den som ger dig den bästa konsistensen.

6. Tänk om kökets interiör.

Dekorationer eller leksaker kan innefatta vete produkter. Vissa barnlek degen har också vete i den. Existerar också icke-matvaror, som schampon ellr balsam, lotioner och kosmetika. Fråga din läkare om du behöver undvika dem.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar