Kasein allergi

Om ett glas mjölk eller en skiva pizza orsakar svullna läppar, nässelfeber eller andra signifikanta symtom kan du ha en allergi mot kasein, ett protein i mjölk. Ett annat mjölkprotein associerat med matallergier är vassle. Vissa människor är allergiska mot båda.

De flesta människor med allergi mot mjölk har symtom som uppträder när de är spädbarn. Det är ovanligt att utveckla en allergi mot mjölkproteiner senare i livet. Utvecklingen av laktosintolerans tenderar emellertid att öka med åldern. Symtom innefattar uppblåsthet, smärta, gas, diarré eller gastroesofageal reflux. 

Laktosintolerans är inte en allergi men en intolerans, där individer inte kan smälta laktos, sockret i mjölk. Laktosintolerans är obekväma men inte livshotande. Det är å andra sidan viktigt att lära känna igen och undvika potentiella allergener.

Mjölk eller kaseinallergi: orsak och symtom

En kaseinallergi uppstår när din kropps immunsystem misstänker att proteinet är skadligt och olämpligt producerar allergiska (IgE) antikroppar för skydd. Inom några minuter triggar interaktionen mellan dessa antikroppar och det specifika proteinet frisättningen av kroppskemikalier som histamin som orsakar symptom som kan innefatta:

  • Svullnad av läppar, mun, tunga, ansikte eller hals
  • Hudreaktioner som nässelfeber, utslag eller rött kliande hud
  • Nästäppa, nysningar, rinnande näsa, kliande ögon, hosta eller väsande ösning

Den allvarligaste reaktionen på mjölkallergi kallas anafylaksi. Detta är en potentiellt livshotande reaktion som kan uppstå snabbt. 

Allergi mot livsmedel (inklusive kasein i mjölk) antas vara den främsta orsaken till anafylaxi. Människor som har astma och matallergier har större risk för komplikationer och död om de har en anafylaktisk reaktion.

Symtom som svullnad inuti munnen, bröstsmärta, nässelfeber eller andningssvårigheter inom några minuter efter att ha konsumerat en mjölkprodukt kan innebära att du har en anafylaktisk reaktion och behöver akut medicinsk behandling.

Mjölk- eller kaseinallergibehandling

Om du diagnostiseras med en mjölk- eller kaseinallergi, kan din läkare råda dig att bära injektionsbar av epinefrin med dig om du av misstag äter ett matinnehållande kasein och har en reaktion. 

Din läkare eller apoteks personal kan visa dig hur du ska ge dig epinefrin injertion. Du kanske också vill ha en antihistamin över hand som hjälper till att lindra allergysymtom. 

Vid en allvarlig eller allvarlig reaktion är antihistamin inte effektiv. I den caxse behöver du epinefrin, vilket är detsamma som den kemiska kroppen som din kropp producerar i tider av spänning eller stress.

Om du upplever en allvarlig allergisk reaktion mot kasein, ge sig själv epinefrin injektion för att motverka reaktionen tills hjälp kommer. Tveka inte att använda epinefrin autoinjektorn, även om du inte är säker på att du har en allergisk reaktion. 

Medicinen skadar inte och kan rädda dig. Ring din läkare för nödhjälp. Eftersom en tredjedel av anafylaktiska reaktioner har andra vågen av symptom flera timmar efter den initiala attacken, kan du behöva hjälp på en klinik eller ett sjukhus i fyra till åtta timmar efter den första reaktionen.

Förebyggande av mjölk eller kaseinallergi

Den bästa behandlingen för mjölk / kaseinallergi är förebyggande eller undvikande. För att förhindra en allergisk reaktion mot kasein måste du följa en kaseinfri diet och undvika all mat som innehåller mjölk eller mjölkprodukter.

Att undvika mjölkprodukter innebär mer än att bara undvika  osten i din smörgås. Även minsta mängder kasein kan vara tillräckliga för att utlösa en reaktion. 

Vissa individer kanske kan tolerera små mängder mjölk, särskilt om mjölken är bakad eller kokad. Men för de flesta individer är strikt undvikande som bäst.

Att ge upp mjölk menar inte att ge upp kalcium. Eftersom även människor som dricker mjölk ofta inte får tillräckligt med kalcium i sina kostvanor, berikas många andra livsmedel - inklusive juice, spannmål, mandelmjölk och ris och sojadrycker - med kalcium. Grönsaker inklusive kale, spenat och broccoli är bra källor till kalcium också. 

När du väljer förpackade livsmedel, kolla alltid etiketten för mjölkingredienser - även med mat som luncheon kött och godis.

Här är några fler tips:

  • Istället för glass, prova fruktsockerad soja eller risbaserade frysta desserter, sorbet och puddingar. Det finns också glass som är tillverkade av kokosmjölk.
  • Använd vegetarisk margarin för matlagning
  • Undvik smeten, vilket kan innehålla mjölk. I vissa fall kan livsmedel stekt i olja som har använts för att steka något innehållande mjölk vara förorenad med små mängder mjölk och kan orsaka en reaktion.
  • När du äter i en restorang, fråga personalen om menyalternativ och säg att du är allergisk mot mjölk.
  • Utforska nya livsmedel som vaniljesmakad soja mjölk

Du kan inte eliminera all mjölk från din kost, men med lite ansträngning kan du fortfarande ha riktig näring med mat du tycker om.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar