Har jag en mold allergi?

Mögel är överallt - utomhus och inomhus - men du kanske inte märker. Det sprider sig genom att släppa små, lätta sporer som rör sig genom luften. Det växer snabbt i fuktiga mörka utrymmen, som källare, soptunna och högar av ruttiga löv. 

När det är på mat, kan du vanligtvis se spår, som de fuzzy gröna fläckarna som visas på bröd. När den växer kan mögelns rötter sjunka djupt inne i maten, där du inte kan se den.

Alla av oss är utsatta för vissa mögel varje dag, och vanligtvis finns inga problem. Vi kan andas in sporer från luften eller äta mat i vilken mögel har börjat växa.

Men om du har allergier mot det kan du få en reaktion om du ät  för mycket av den.

Vad är symtomen?

Som många andra allergier kan varningsskyltarna innefatta:

  • väsande
  • rinnande näsa
  • vattna ögon
  • "glad" näsa

Du kanske inte kan helt undvika mögel när du är allergisk mot den. Men du kan sänka risken för en reaktion på matburna mögel genom noggrant att välja vad du äter.

Kontrollera allt du äter för mögel

Inandning av mögelsporer kan sätta igång en allergisk reaktion.

Undvik också livsmedel som innehåller svampar och jäst. Vanliga fel inkluderar:

  • ostar
  • svampar
  • vinäger och livsmedel som innehåller ättika, som sallad och pickles
  • gräddfil, surmjölk och kärnmjölk
  • kött eller fisk
  • bröd och annan mat gjord med jäst
  • sylt och gelé
  • surkål
  • inlagd och rökt kött och fisk
  • torkade frukter, pommes frites, fikon och russin
  • soja sås
  • varmkorv, korv
  • konserverad juice
  • produkter som är mer än 3 eller 4 dagar gamla

Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar