Fiskallergi

Tips för livet med en fiskallergi

Om du är allergisk mot en viss fisk, kan din läkare ha sagt att du undviker det. Du ska undvika särskilda fiskeprodukter.

Dessa livsmedel kan innehålla ansjovis:

  • Worchestershire sås
  • Grillsåser gjorda med Worchestershire
  • Caesar sallad och Caesar sås
  • Caponata (siciliansk aubergine)

Andra fisklivsmedel:

  • Kaviar och fiskros (fiskägg)
  • Konstgjord fisk som surimi, en imitations krabb, som ibland används i sushi
  • Fisksås, oljor och gelatin

4 enkla sätt att undvika fisklivsmedel:

Inte besöka restauranger vilka serverar skaldjur. Även om du beställer nötköttet, kan partiklar av fisk från en gemensam spatel kan vara där. Den typen av kors kontakt kan hända på något ställe som använder mycket fisk eller fiskingredienser, inklusive  i etniska restauranger.

Köp inte eller laga fisk. Låt någon annan göra det. Du kan ha en reaktion precis från att röra den eller vara i ett område där någon lagar mat.

Fråga din läkare om någon fisk eller skaldjur är säker att äta. Testa inte några typer på egen hand, det kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner.

Läs etiketterna. Andra livsmedel - liksom lotioner, kosmetika och medicin - kan ha fisk i dem.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar