Allergi eller intolerans?

Matallergier och matintoleranser 

Matallergier eller matintoleranser påverkar nästan alla på en viss tidpunkt. Människor har ofta en obehaglig reaktion på någonting och undrar om de har en matallergi. En av tre personer säger antingen att de har en matallergi eller att de ändrar familjen diet eftersom en familjemedlem misstänks ha en matallergi. Men endast ca 5% av barnen har kliniskt beprövade allergiska reaktioner på livsmedel. Hos tonåringar och vuxna förekommer matallergier hos omkring 4% av den totala befolkningen.

Denna skillnad beror delvis på reaktioner som kallas "matintoleranser" i stället för matallergier. En matallergi eller överkänslighet är ett onormalt svar på en mat som utlöses av immunsystemet. Immunsystemet är inte ansvarigt för symptomen på en matintolerans, även om dessa symtom kan likna en verklig matallergi. Till exempel är allergi mot mjölk, det är inte helt enkelt att någon kan inte smälta det ordentligt på grund av laktosintolerans. 

Det är extremt viktigt för människor som har sanna matallergier för att identifiera dem och förhindra allergiska reaktioner på mat, eftersom dessa reaktioner kan orsaka förödande sjukdom och i vissa fall döden.

Hur fungerar matallergier

Matallergier involverar två steg hos det mänskliga immunsvaret. En är produktionen av immunoglobulin E (IgE), en typ av protein som kallas en antikropp som cirkulerar genom blodet. Den andra är produktionen av mastcell, фм en specifik cell som uppträder i alla kroppsvävnader men är särskilt vanligt inom kroppsdelar som är typiska platser för allergiska reaktioner, inklusive näsa och hals, lungor, hud och mag-tarmkanalen.

En given individs förmåga att bilda IgE mot mat är en ärftlig predisposition. I allmänhet kommer sådana människor från familjer där allergier är vanliga - inte nödvändigtvis livsmedelsallergier men kanske hayfeber, astma eller nässle. Någon med två allergiska föräldrar är mer benägna att utveckla matallergier, än någon med bara en allergisk förälder.

Innan en allergisk reaktion kan uppstå måste en person som är beredd att bilda IgE i livsmedel först utsättas för maten. 

 Hos barn är matallergimönstret något annorlunda. De vanligaste matallergerna som orsakar problem hos barn är allergi mot ägg, mjölk och jordnötter. Vuxna förlorar vanligtvis inte deras allergier, men barn kan ibland "överväxa" dem. Barn är mer benägna att växa över allergier mot mjölk, ägg eller soja än allergier mot jordnötter, fisk eller räkor. 

De livsmedel som vuxna eller barn reagerar på är de livsmedel de äter ofta. I Japan är till exempel ris allergi vanligare. I Skandinavien är torskallergi vanligare.

Matkorsreaktivitet

Om någon har en livshotande allergisk reaktion på en viss mat, kommer läkaren att rådgöra patienten för att undvika liknande livsmedel som kan utlösa denna reaktion. Om någon till exempel har en allergi mot räkor, visar testning vanligen att personen inte bara är allergisk mot räkor utan också till andra skaldjur som krabba, hummer och kräftor. Detta kallas korsreaktivitet.

Ett annat intressant exempel på korsreaktivitet förekommer hos personer som är mycket känsliga för ragweed. Under ragweed säsong finner dessa människor ibland att när de försöker äta meloner, har de klåda i munnen och de kan helt enkelt inte äta melonen. På samma sätt kan människor som har allvarlig björkpollenallergi också reagera på skal av äpplen. Detta kallas "oralt allergisyndrom".

Differentiella diagnoser för matallergier

En differentialdiagnos innebär att man skiljer en matallergi från intolerans eller andra sjukdomar. Om en patient går till läkarmottagningen och säger "Jag tror att jag har en matallergi", måste läkaren överväga listan över andra möjligheter som kan leda till symtom som kan likna en matallergi.

En möjlighet är förorening av livsmedel med mikroorganismer, såsom bakterier, och deras produkter, såsom toxiner. Förorenat kött efterliknar ibland en matallergi när det verkligen är en typ av matförgiftning.

Det finns också naturliga ämnen, såsom histamin, som kan förekomma i livsmedel och stimulera en reaktion som liknar en allergisk reaktion. Histamin kan till exempel nå höga nivåer inuti ost, vissa viner och i vissa typer av fisk, särskilt tonfisk och makrill.

Hos fisk anses histamin bero på bakteriell förorening, särskilt i fisk som inte har kylts ordentligt. Om någon äter en av dessa livsmedel med en hög histaminhalt, kan den personen ha en reaktion som starkt liknar en allergisk reaktion på maten. Denna reaktion kallas histamin toxicitet.

En annan orsak till matintolerans som ofta förväxlas med en matallergi är laktasbrist, även känd som laktosintolerans. Denna vanligaste matintolerans påverkar minst en av tio personer. 

Laktas är ett enzym som befinner sig i tarmens foder. Detta enzym bryter ner laktos, som finns i mjölk och andra mejeriprodukter. Om en person inte har tillräckligt med laktas kan kroppen inte smälta laktosen i de flesta mejeriprodukter. I stället används laktos av bakterier, gas bildas, och personen upplever uppblåsthet, buksmärtor och ibland diarré. Det finns ett par diagnostiska tester där patienten intar en viss mängd laktos och sedan mäter läkaren kroppens svar genom att analysera ett blodprov.

En annan typ av matintolerans är en negativ reaktion på vissa produkter som läggs till mat för att förbättra smaken, ge färg eller skydda mot tillväxten av mikroorganismer. Föreningar som oftast är bundna till biverkningar som orsaka en matallergi är gult färgämne nummer 5, mononatriumglutamat och sulfiter. Gul färgämne nummer 5 kan orsaka nässelfeber, men sällan. Mononatriumglutamat (MSG) är en smakförstärkare och kan, när den konsumeras i stora mängder, orsaka rodnad, värmesänka, huvudvärk, ansikts tryck, bröstsmärta eller känslor av detachement hos vissa människor. Dessa övergående reaktioner uppträder snabbt efter att ha ätit stora mängder mat till vilken MSG hade tillsatts.

Sulfites kan förekomma naturligt i livsmedel eller tillsättes för att förbättra smaken eller förhindra mögeltillväxt. Sulfiter i höga koncentrationer utgör ibland problem för personer med svår astma. Sulfites kan avge en gas som kallas svaveldioxid, som astmatiker inhalerar medan de äter den sulfiterade maten. Detta irriterar lungorna och kan skicka astmatiker till allvarlig bronkospasm, en förträngning av lungorna. Sådana reaktioner ledde FDA att förbjuda sulfiter som konserveringsmedel i färska frukter och grönsaker. Men de används fortfarande i vissa livsmedel och är tillverkade naturligt under fermentering av vin.

Det finns flera andra sjukdomar som liknar matallergier, inklusive sår och cancers i mag-tarmkanalen. Dessa störningar kan vara förknippade med kräkningar, diarré eller kräkningar i buksmärta som förvärras genom att äta.

Glutenintolerans är associerad med sjukdomen som kallas glutenkänslig enteropati eller celiac sjukdom. Det orsakas av ett onormalt immunsvar mot gluten, vilket är en komponent av vete och vissa andra korn.

Vissa människor kan ha en matintolerans som har en psykologisk utlösare. I utvalda fall kan en noggrann psykiatrisk utvärdering identifiera en obehaglig händelse i den persons liv, ofta under barndomen, knuten till att äta en viss mat. Ätandet av den maten senare, som vuxen, är förknippad med obehagliga känslor som kan likna en allergisk reaktion på maten.

Diagnostisera matallergier

För att diagnostisera en matallergi måste en läkare först avgöra om patienten har en negativ reaktion på specifika livsmedel. Denna bedömning görs med hjälp av en detaljerad patienthistoria eller patientens dietdagbok.

Den första av dessa tekniker är den mest värdefulla. Läkaren analyserar en historia för att avgöra om fakta är förenliga med en matallergi.

Läkaren frågar om:

  • Vad var reaktionens tidpunkt? Hade reaktionen snabbt, vanligtvis inom en timme efter att ha ätit maten?
  • Är behandlingen av allergier alltid framgångsrik.  (Antihistaminer bör lindra nässlor, till exempel om de härrör från en matallergi.)
  • Är reaktionen alltid associerad med en viss mat?
  • Har någon annan också blivit sjuk? Till exempel, om personen har ätit fisk förorenad med histamin, bör alla som åt fisken vara sjuka. Vid en allergisk reaktion blir dock bara den som är allergisk mot fisken sjuk.
  • Hur mycket mat har ätit patienten innan du fick en reaktion? Patientens reaktion är ibland relaterad till mängden mat patienten åt.
  • Hur var maten förberedd? Vissa människor kommer att ha en våldsam allergisk reaktion endast på rå eller underkokta fiskar. Om fisken kokas noggrant, det kan ätas utan någon allergisk reaktion.
  • Var andra livsmedel intagade samtidigt med den allergiska reaktionen? Vissa livsmedel kan fördröja starten av den allergiska reaktionen. 

Ibland kan en matallergiediagnos inte göras enbart på grundval av historia. I så fall kan läkaren be patienten att hålla reda på innehållet i varje måltid. Detta ger mer detaljer som doktorn och patienten kan avgöra om det finns konsistens i reaktionerna.

Nästa steg några läkare använder är en elimineringsdiet. Under doktorns riktning äter patienten inte mat som misstänks orsaka allergi, till exempel, ägg. Om patienten tar bort maten och symptomen går, kan läkaren nästan alltid göra en diagnos. Om patienten då äter maten (under läkarens riktning) och symptomen kommer tillbaka, är diagnosen bekräftad. Denna teknik kan emellertid inte användas om reaktionerna är komplicerade. 

Det är, vanligen, oral matutmanings problem. Alla andra kontrollsätt görs under mer strikt medicinsk övervakning.

Om patientens historia eller diet dagbok föreslår en specifik matallergi, kan läkaren använda test som objektivt kan mäta ett allergiskt svar på maten. Ett av dessa är ett repetestprov, injektion, vilket görs med en nål. Resultatet observeras för svullnad eller rodnad som skulle indikera en lokal allergisk reaktion.

Hudtester är snabba, enkla och relativt säkra, även om experter inte rekommenderar att man gör en matallergiediagnos baserat på ett hudtest ensamma. En läkare diagnostiserar endast en matallergi när en patient har ett positivt hudtest till ett specifikt allergen och historien för dessa reaktioner tyder på en allergi mot samma mat.

Hos vissa extremt allergiska patienter som har svåra anafylaktiska reaktioner kan hudtest inte användas eftersom det kan framkalla en farlig reaktion. Hudtestning kan inte heller göras på patienter med omfattande eksem.

För dessa patienter kan en läkare använda blodtester såsom RAST och ELISA. Dessa tester mäter närvaron av IgE i patientens blod. Dessa tester kan kosta mer än hudtest, och resultaten är inte tillgängliga omedelbart.

Den sista metoden som används för att objektivt diagnostisera livsmedelsallergi är en dubbelblind matutmaning. Denna testning har blivit "guldstandarden" för allergitestning. 

Olika livsmedel, av vilka vissa misstänks för att inducera en allergisk reaktion, placeras var och en i individuella ogenomskinliga kapslar. Patienten uppmanas att svälja en kapsel och ses sedan för att se om en reaktion uppstår. 

Denna process upprepas tills alla kapslarna har slukats. I ett sant dubbelblint test är doktorn också "blindad" (kapslarna har gjorts av någon annan person) så att varken patienten eller läkaren vet vilken kapsel som innehåller allergenet.

Fördelen med en sådan utmaning är att om patienten endast har en reaktion på misstänkta livsmedel och inte på andra livsmedel som testas, bekräftar den diagnosen. Någon med en historia av svåra reaktioner kan emellertid inte testas på detta sätt. Dessutom är denna testning dyr eftersom det tar mycket tid att utföra och flera matallergier är svåra att utvärdera med denna procedur.

Denna typ av testning används mest när läkaren anser att den reaktion en person beskriver inte beror på en specifik mat och läkaren önskar få bevis för att stödja denna dom så att ytterligare ansträngningar kan vara inriktade på att hitta den verkliga orsaken till reaktionen.

Den övningsinducerad matallergin

Minst en situation kan kräva mer än det enkla intaget av ett livsmedel för att provocera en reaktion: Motion-inducerad matallergi. Människor som upplever denna reaktion äter en viss mat innan de tränar. När deras kroppstemperatur går upp, får de  allergiska reaktioner som nässelfeber eller till och med anafylaxi. Receptet är enkel - att inte äta den misstänkta maten under några timmar innan man tränar.

Behandling av matallergier

Den huvudsakliga behandlingen är dieten. När en patient och patientens läkare har identifierat den mat som patienten är känslig för, måste maten tas bort från patientens diet. För att göra detta måste patienter ha långa, detaljerade ingredienslistor på varje mat de överväger att äta. 

Många allergivarande livsmedel som jordnötter, ägg och mjölk förekommer i livsmedel som normalt inte skulle associeras  med dem. Jordnötter används till exempel ofta som proteinkälla och ägg används i vissa salladsdressingar.

FDA kräver ingredienser i en mat som ska visas på etiketten. Människor kan undvika många reaktioner, om de läser matetiketter noggrant och undviker restaurangberedda livsmedel som kan ha ingredienser som de är allergiska för.

Hos mycket allergiska personer kan till och med minuscule mängder av en livsmedelallergen (till exempel 1 / 44.000 av en jordnötsskärna) leda till en allergisk reaktion. Andra mindre känsliga människor kan kunna tolerera små mängder av en mat som de är allergiska mot.

Patienter med allvarliga matallergier måste vara beredda att behandla en oavsiktlig exponering. Även människor som vet mycket om vad de är känsliga för gör ibland misstag. 

Att skydda sig ska personer som har haft anafylaktiska reaktioner på en mat ha på sig medicinska alert armband eller halsband som anger att de har en matallergi. 

Sådana personer måste alltid bära två sprutor av adrenalin, erhållna på recept från sina läkare och vara beredda att själv administrera det om de tror att de får en matallergisk reaktion.

Även om de är osäkra att det är en allergisk reaktion, ska de ge injektionen som en försiktighet, eftersom det inte kommer att skada dem och kan rädda livet. De ska omedelbart söka medicinsk hjälp.

Anafylaktiska allergiska reaktioner kan vara dödliga även när de börjar med milda symtom: i munnen, halsen eller när gastrointestinalt obehag.

Särskilda försiktighetsåtgärder är beredda för barn med matallergier. Föräldrar och vårdgivare måste veta hur man skyddar barn från mat till vilka barnen är allergiska, plus att veta hur man gör injektioner epinefrin. Skolorna måste ha planer på plats för att ta itu med eventuella nödsituationer.

Det finns flera mediciner som en patient kan ta för att lindra livsmedelsallergi som inte ingår i en anafylaktisk reaktion. Dessa inkluderar antihistaminer för att lindra gastrointestinala symptom, nässelfeber eller nysningar och en rinnande näsa.

Bronkodilatatorer kan lindra bronkospasm eller astma-liknande symtom. Dessa mediciner tas efter att människor oavsiktligt har intagit en mat.  Men de inte effektiva för att förebygga en allergisk reaktion. 

Det finns några icke-godkända, undersökande behandlingar för matallergier. Oral immunterapi och injektioner studeras, innehållande små mängder av de livsmedelsextrakt som patienten är allergisk för. De ges regelbundet under en lång tidsperiod med målet att "desensibilisera" patienten till livsmedelallergenen. Forskare har ännu inte bevisat att antiallergiska injektioner idealt lindrar matallergier.

Matallergier hos spädbarn och barn

Mjölk och soja allergier är särskilt vanliga matallergier hos spädbarn och småbarn. Dessa allergier involverar ibland inte astma, men leder snarare till kolik, och kanske blod i avföring. 

Spädbarn och barn anses vara särskilt mottagliga för detta allergiska syndrom på grund av deras immaturitet och matsmältningssystems omodernhet. Mjölk eller soja allergi hos spädbarn kan utvecklas inom några dagar före födelse. Ibland finns det en släktforskning om allergier eller utfodringsproblem. Barn kanske inte sover bra på natten. Läkaren diagnostiserar matallergin delvis genom att ändra barnets diet. 

Om barnet dricker köksmjölk, kan läkaren föreslå en förändring av sojablandning eller exklusiv bröstmjölk, om möjligt. Ibland orsakar soja formeln  en allergisk reaktion. Dessa formler är bearbetade proteiner (i grunden sockerarter och aminosyror).

Läkaren kommer ibland att ordinera kortikosteroider för att behandla spädbarn med svåra matallergier. Det finns inga avgörande bevis på att amning har en skyddande roll för att förebygga livsmedelsallergier.

Vissa gravida kvinnor hoppas kunna begränsa sina kostvanor under graviditeten eller under amningen, de kan verkligen hjälpa sina barn att undvika allergier. Men vissa experterna rekommenderar inte detta. De också rekommenderar inte sojametabolik som en strategi för att förhindra utvecklingen av allergier heller.

 

Kontroversiella frågor

Det finns flera störningar som vissa anser vara orsakade av matallergier, men bevisen är för närvarande otillräcklig. Till exempel, huvudvärk kan orsakas av matallergier. Det finns studier som visar att personer som är benägna att migrän kan ha huvudvärk på grund av histaminer i ost, i rött vin eller i andra ämnen i livsmedel.

Det finns nästan inget bevis på att mest rheumatoid artrit eller artros kan förvärras av livsmedel, trots påståenden om motsatsen. 

Det finns inte heller några bevis på att livsmedelsallergier kan orsaka en störning, medan människor är helt enkelt trötta, nervösa och kan få problem att koncentrera sig eller ha huvudvärk.

Cerebralallergi är en term som har applicerats på personer som har problem med att koncentrera sig och har huvudvärk samt andra klagomål. Detta beror ibland på mastceller - degranulerar i hjärnan, men ingen annan plats. Å andra sidan, det finns inga tecken på att ett sådant scenario kan hända. De flesta läkare talar inte om cerebrala allergi.

Ett annat kontroversiellt ämne är det av sjukdomar i goda natur miljön. I en till synes orörd miljö har vissa människor många icke-specifika klagomål,  som att koncentrera sig, huvudvärk, depression samt andra klagomål. Ibland beror detta på små mängder allergener eller toxiner i miljön. Det finns inga bevis för att sådana problem beror på livsmedelsallergier.

 

Vissa människor tror att hyperaktivitet hos barn orsakas av matallergier. Men forskare har funnit att denna beteendestörning hos barn endast är ibland kopplad till livsmedelstillsatser, och då bara när sådana tillsatser konsumeras i stora mängder. 

Finns inga tecken på att en sann matallergi kan påverka ett barns aktivitet förutom teorin om att barnet kan bli eländigt och därmed svårare att vägledas, när han nysar och hostar mycket. Barn, som är allergiska, kan ha dåsighet, kan bli sömniga i skolan eller hemma. 

 

Kontroversiella diagnostik för matallergi

En kontroversiell diagnostisk teknik är teknik av cytotoxicitetstestning, där ett livsmedel allergen läggs till patientens blodprov. En tekniker undersöker provet under mikroskopet för att se om vita celler i blodet "är döda". Forskare har utvärderat denna teknik i flera studier och har inte funnit det för att effektivt diagnostisera livsmedelsallergier.

Ett annat kontroversiellt tillvägagångssätt kallas sublingual eller, om det injiceras under huden, subkutan provocerande utmaning. Vid denna procedur administreras utspädd matallergen under tungan hos den person som kan känna att hans eller hennes artrit, till exempel, beror på livsmedel. Teknikern frågar då patienten om livsmedelsallagen har förvärrat artritis symptom. I kliniska studier har forskare inte betraktat denna procedur effektiv.

Ett annat kontroversiellt tillvägagångssätt kallas sublingual eller, om det injiceras under huden, subkutan provocerande utmaning. Vid denna procedur administreras utspädd matallergen under tungan hos den person som kan känna att hans eller hennes artrit, till exempel, beror på livsmedel. Teknikern frågar då patienten om livsmedelsallagen har förvärrat artritis symptom. I kliniska studier har forskare inte visat att denna procedur effektivt kan diagnostisera livsmedelsallergier.

 En immunkomplexanalys görs ibland på patienter som misstänks ha matallergier för att se om det finns i kroppen ett komplex av vissa antikroppar bundna till livsmedelallergenet i blodomloppet. Men hittills har ingen definitivt provt att detta test korrelerar med allergier mot livsmedel.

Ett annat test är IgG-underklass analysen, som ser specifikt ut för vissa typer av IgG-antikroppar. Återigen finns det inga tecken på att detta diagnostiserar matallergi.

Ett annat kontroversiellt tillvägagångssätt kallas sublingual, en så kallade provocerande utmaning. Vid denna procedur administreras utspädd matallergen under tungan hos den person som kan känna att hans eller hennes artrit, till exempel, beror på livsmedel. Teknikern frågar patienten om hans artritis symptom har förvärrat . Men i kliniska studier har forskare inte visat att denna procedur effektivt kan diagnostisera livsmedelsallergier.

Kontroversiella matallergibehandlingar

Kontroversiella matallergibehandlingar innefattar att lägga en utspädd lösning av en viss mat under tungan ungefär en halvtimme innan patienten äter den maten. Detta är ett försök att "neutralisera" den efterföljande exponeringen för den mat som patienten anser är skadlig. Som resultaten av en noga genomförd klinisk studie visar, är detta förfarande inte effektivt för att förebygga en allergisk reaktion.

Sammanfattning av matallergier 

Matallergier orsakas av immunologiska reaktioner på livsmedel. Det finns faktiskt flera diskreta sjukdomar under denna kategori och ett antal livsmedel som kan orsaka dessa problem.

När man misstänker en matallergi är en medicinsk utvärdering nyckeln till korrekt behandling. Den bästa behandlingen - 'r att undvika maten efter det att den har identifierats. Människor med matallergier bör bli kunniga om allergier och hur de behandlas och borde varje gång fråga sina läkare.

 


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar