Sulfit känslighet

Vad är sulfit känslighet?

Sulfites är kemikalier som finns i vissa livsmedel, antingen naturligt eller som tillsatser. Det är sällsynt, men vissa människor (ungefär 1 av 100, enligt FDA) är känsliga för dessa föreningar. Deras reaktion kan sträcka sig från mild till livshotande.

Sulfites används inte på de flesta färska livsmedel, men de är fortfarande i vissa kokta och bearbetade sådana. Och de kan också vara i färd med att göra vin och öl.

Om du är känslig för dem måste du undvika dem. Kontrollera alltid etiketter på alla matpaket. När du äter ute, fråga din kock eller kyparen på den restaurangen, om inte används eller läggs till mat före eller under beredningen.

Vad som ska undvikas

Exempel på livsmedel som kan innehålla sulfiter inkluderar:

  • bakverk
  • soppablandningar
  • konserverade grönsaker
  • gravies
  • torkad frukt
  • potatis chips
  • trail mix
  • öl och vin
  • grönsaksjuicer
  • mousserande druvsaft
  • äppelcider
  • citronsaft och limejuice
  • te
  • många kryddor
  • melass
  • färsk eller frusen räka
  • guacamole
  • maraschino körsbär
  • dehydrerade, förskuren eller skalade potatis

Ingredienser på livsmedelsetiketter:  

  • Svaveldioxid
  • Kaliumbisulfit eller kaliummetabisulfit
  • Natriumbisulfit, natriummetabisulfit eller natriumsulfit

Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar