När du tittar på din kost, eftersom du har diabetes, vill du ägna särskild uppmärksamhet åt kolhydrater, eftersom de kan påverka blodsockernivån snabbare än protein eller fett.
Du får kolhydrater från godis, frukt, mjölk, yoghurt, bröd, flingor, ris, pasta, potatis och andra grönsaker. Du kan räkna dina kolhydrater från saker du äter eller dricker och delar dem jämnt mellan måltiderna så att det stämmer överens med hur mycket insulin. Om du får mer glukos än din insulinförsörjning kan hantera, går blodsockernivån upp. Om du äter för få kolhydrater kan din blodsockernivå falla för låg.
Med hjälp av kolhydraträkning kan du välja nästan alla livsmedelsprodukter från hyllan, läsa etiketten och använda informationen på ett klokt sätt. Att räkna kolhydrater är mest användbar för personer som använder insulin flera gånger om dagen eller använder en insulinpump, eller vill ha mer flexibilitet och variation i sina matval. Mängden och typen av insulin du får att ta kan påverka flexibiliteten i din måltidsplan.
Du behöver inte räkna kolhydrater. Du kan använda diabetes matutbyteslistor istället. Möta din läkare eller en registrerad dietist för att få deras råd om detta.
Fiber hjälper till att kontrollera blodsockret. Det hjälper dig också att sänka ditt "dåliga" (LDL) kolesterol.
De flesta människor behöver mer fiber i sina dieter. Den genomsnittliga person får bara cirka hälften av fiberen som han behöver dagligen.
Du får fiber från växtfoder, så bör du äta mer av dessa livsmedel:
Även om det är bäst att få fiber från matkällor, kan kosttillskott också hjälpa dig att få den dagliga fibern du behöver. Exempel innefattar psyllium och metylcellulosa.
Öka ditt fiberintag sakta för att förhindra gas och kramper. Det är också viktigt att öka mängden vätskor du dricker.