Diabetes - Det glykemiska indexet

Vissa livsmedel kan få ditt blodsocker att skjuta upp mycket snabbt. Det beror på att kolhydrater, till exempel, raffinerad socker och bröd är förändras till glukos  i din kropp enklare, än kolhydrater från grönsaker och från hela korn. Raffinerad socker och bröd gör det svårt att kontrollera ditt blodsocker, även med insulin och diabetesmedicin.

Det glykemiska indexet ger dig möjlighet att se skillnaden mellan "bra kolhydrater" och "dåliga kolhydraterna". Du kan använda den för att finjustera din carb-räkning och hjälpa till att regulera ditt blodsocker.

Vad är det glykemiska indexet?

Glykemiskt index är ett tal, vilket ger dig en uppfattning om hur snabbt din kropp omvandlar karbohydraterna av en mat till glukos. Två livsmedel med samma mängd kolhydrater kan ha olika glykemiska indexnummer.

Ju mindre är detta tal, desto mindre äkar maten ditt blodsocker:

  • 55 eller mindre = låg (bra)
  • 56-69 = medium
  • 70 eller högre = hög (dålig)

Alltid leta efter det glykemiska indexet på etiketterna på förpackade livsmedel. Du kan också hitta glykemiska indexlistor för vanliga livsmedel på Internet. Eller fråga din dietist eller näringsrådgivare.

Livsmedel som tas strax från naturen, tenderar att ha ett lägre glykemiskt index än raffinerade och bearbetade livsmedel.

Glykemiskt index kan ändras, beroende på flera saker:

  • Förberedelse i köket.  -  Fett, fiber och syra (som citronsaft eller ättika) sänker det glykemiska indexet. Ju längre du lagar stärkelser som pasta, desto högre blir deras glykemiska index.
  • Mognad.  -  Det glykemiska indexet av frukter går upp när de mognar.
  • Andra livsmedel också påverkar. -  Ta ner det övergripande glykemiska indexet av en måltid genom att kombinera ett högglykemiskt indexmat med livsmedel som har lägre.
  • Din ålder och din aktivitet.  -  Detta talet beror på hur aktiv du är, hur snabbt du smälter mat och hur din kropp reagerar på kolhydrater. Om du har en diabeteskomplikation som kallas gastroparesis, som försenar magen från att tömma, kommer din kropp att absorbera mat mycket långsammare.
  • Den bästa situationen.  -  Optimal fysisk belastning och en god kost.

Det glykemiska indexet bör inte vara det endastekriterium när du väljer vad du ska äta. Det faktum att en mat har ett lågt glykemiskt index betyder inte att det är superhälsat eller att du borde äta mycket av det. Kalorier, vitaminer och mineraler är fortfarande viktiga.

Till exempel, har potatischips ett lägre glykemiskt index än havregryn och ungefär samma glykemiskt index som gröna ärtor. Men havregryn och gröna ärtor har mer näringsämnen.

Ju mer av vilken typ av kolhydrater du äter desto mer påverkar de ditt blodsocker. Det är vad det glykemiska indexet berättar för dig. Den också redovisar både kvantiteten och kvaliteten på dina kolhydrater samtidigt. Mindre än 10 - för lågt; mer än 20 - för högt.

För att ha en optimal diet, måste man äta:

  • Mer hela korn, nötter, baljväxter, frukter, grönsaker utan stärkelse och andra livsmedel med lågt glykemiskt index
  • Färre livsmedel med högt glykemiskt index, som potatis, vitt ris och vitt bröd
  • Mindre sockermatar, inklusive godis, kakor, kakor och söta drycker

Du kan fortfarande äta mat med ett högt glykemiskt index. Bara njut av dem i mindre portioner, och kompensera dem med näringsrika, lågglykemiska produkter.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar