Vissa livsmedel kan få ditt blodsocker att skjuta upp mycket snabbt. Det beror på att kolhydrater, till exempel, raffinerad socker och bröd är förändras till glukos i din kropp enklare, än kolhydrater från grönsaker och från hela korn. Raffinerad socker och bröd gör det svårt att kontrollera ditt blodsocker, även med insulin och diabetesmedicin.
Det glykemiska indexet ger dig möjlighet att se skillnaden mellan "bra kolhydrater" och "dåliga kolhydraterna". Du kan använda den för att finjustera din carb-räkning och hjälpa till att regulera ditt blodsocker.
Glykemiskt index är ett tal, vilket ger dig en uppfattning om hur snabbt din kropp omvandlar karbohydraterna av en mat till glukos. Två livsmedel med samma mängd kolhydrater kan ha olika glykemiska indexnummer.
Ju mindre är detta tal, desto mindre äkar maten ditt blodsocker:
Alltid leta efter det glykemiska indexet på etiketterna på förpackade livsmedel. Du kan också hitta glykemiska indexlistor för vanliga livsmedel på Internet. Eller fråga din dietist eller näringsrådgivare.
Livsmedel som tas strax från naturen, tenderar att ha ett lägre glykemiskt index än raffinerade och bearbetade livsmedel.
Glykemiskt index kan ändras, beroende på flera saker:
Det glykemiska indexet bör inte vara det endastekriterium när du väljer vad du ska äta. Det faktum att en mat har ett lågt glykemiskt index betyder inte att det är superhälsat eller att du borde äta mycket av det. Kalorier, vitaminer och mineraler är fortfarande viktiga.
Till exempel, har potatischips ett lägre glykemiskt index än havregryn och ungefär samma glykemiskt index som gröna ärtor. Men havregryn och gröna ärtor har mer näringsämnen.
Ju mer av vilken typ av kolhydrater du äter desto mer påverkar de ditt blodsocker. Det är vad det glykemiska indexet berättar för dig. Den också redovisar både kvantiteten och kvaliteten på dina kolhydrater samtidigt. Mindre än 10 - för lågt; mer än 20 - för högt.
För att ha en optimal diet, måste man äta:
Du kan fortfarande äta mat med ett högt glykemiskt index. Bara njut av dem i mindre portioner, och kompensera dem med näringsrika, lågglykemiska produkter.