Hjärtsjukdom och antioxidanter

Antioxidanter du får från att äta vissa livsmedel är en stor del av en hjärt-hälsosam livsstil. Du får gott om frukt, grönsaker, fullkorn, bönor, baljväxter och nötter. Du får också fiber och god smak. Det är en "win-win-plan".

Om du funderar på att ta kosttillskott, kom ihåg att de inte erbjuder samma fördelar som de antioxidanter du får från natural mat. Det inns inget tillräckligt med bevis för att multivitaminer eller mineraltillskott kan sänka oddsen för att få hjärtsjukdom.

Vitamin E och betakaroten tillskott

Forskning visar inte att vitamin E-tillägg har fördelar mot hjärtsjukdomar. Men det finns inte heller några bevis på att det  är riskabelt. Du kan få samma vitamin i livsmedel som nötter, lövgrönsaker, fröoljor och befästa spannmål.

Det finns inte heller något bevis på att betakaroten-tillskott kan bekämpa hjärtsjukdomar. Vissa studier visar att personer som röker eller dricker tungt och tar betakaroten-tillskott faktiskt är mer sjuka.

Det rekommenderas ändå att du tar betakaroten eller vitamin E-tillskott om ditt mål är att förebygga hjärtsjukdoma

En kost som är rik på frukt, grönsaker, hela korn, fettfria och lågmjölkade mejeriprodukter och skaldjur kopplade till en lägre risk för hjärtsjukdom.

Du kan också få beta-karoten från frukter och grönsaker som morötter, sötpotatis, spenat och tomater.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar