Att hjälpa älskade med hjärtsjukdom äta rätt

För någon med hjärtsjukdom är kost en stor sak. Tillsammans med andra hälsosamma vanor kan det sakta eller delvis återvända förminskningen av hjärtats artärer och hjälpa till att förhindra ytterligare komplikationer.

Du kan hjälpa en älskad som har en hjärtsjukdom genom att anta en diet som begränsar "dåligt" kolesterol, sänker blodtrycket, sänker blodsockret och hjälper till med viktminskning.

Den bästa strategin är fokusera noggrant på vad den person med hjärtsjukdom kan äta.

Forskning visar att lägga till hjärtbesparande mat är lika viktigt som att klippa tillbaka på andra.

Dessa nio strategier hjälper dig att planera måltider för någon med hjärtsjukdom:

  1. Servera mer grönsaker, frukter, helkorn och baljväxter. Bara om alla kan stå för att äta mer växtbaserade livsmedel. De är rika på fiber och andra näringsämnen, och de kan smaka bra i en sallad, som en maträtt eller som en entree. Se till att du inte använder för mycket fett eller ost när du förbereder dem.
  2. Begränsa mättat fett (de finns i animaliska produkter). Undvik artificiella transfetter så mycket som möjligt. Kontrollera ingredienslistorna för "delvis hydrerade" oljor. När du använder tillsatta fetter för matlagning eller bakning, välj oljor med hög omättad fett (till exempel olivolja och jordnötsolja) eller fleromättat fett (som sojabönolja, majs och solrosoljor).
  3. Servera en mängd proteinrika livsmedel. Balansera måltider med magert kött, fisk och vegetabiliska proteinkällor.
  4. Begränsa kolesterol, som finns i rött kött och mejeriprodukter. Det kan höja blodkolesterolnivåerna, speciellt hos högriskpersoner.
  5. Servera rätt slags karbohydrater Inkludera livsmedel som brunt ris, havregryn och sötpotatis för att lägga till fibrer och hjälpa till att kontrollera blodsockernivån. Undvik söta livsmedel.
  6. Äta regelbundet - detta hjälper någon med hjärtsjukdomskontroll blodsocker, bränner fett mer effektivt och reglerar kolesterolnivåer.
  7. För mycket salt är dåligt för blodtryck. Använd istället örter eller kryddor.
  8. Att hålla sig hydratiserad gör att du känner dig energisk och äter mindre. Uppmuntra din älskade att dricka dagligen 32 till 64 ounce vatten, om inte deras läkare har sagt att de ska begränsa vätskor.
  9. Förvara portionsstorlekarna i kontroll. Det kan hjälpa till att använda mindre tallrikar och glasögon, och kontrollera matetiketter för att se hur mycket det finns i en servering, eftersom det är lätt att äta mer än du tror.

Till exempel:

  • 1 uns ost är storleken på ett par tärningar
  • en servering av kött eller tofu är storleken på ett kort kort
  • 2 portioner ris eller pasta är storleken på en tennisboll

Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar