Vad är en likvidationsdiet?

Det handlar inte om viktminskning. Du är inte ute för att ta bort onödiga kalorier eller släppa några extra pounds. Istället är målet med en elimineringsdiet att identifiera mat mot vilka du kan vara känslig för eller allergisk.

Du måste samarbeta med din läkare på detta och se till att du fortfarande får alla näringsämnen du behöver.

Denna metod tar flera veckor. Gör inte detta om du har haft en allvarlig allergisk reaktion (kallad anafylaxi). Om du har, måste du känna din trigger så snart som möjligt så att du kan undvika det. Prata med din läkare om det.

Hur fungerar likvidationsdiet?

Den vanligaste planen är att ta bort specifika livsmedel eller ingredienser från din kost eftersom du och din läkare tror att de kan vara orsaken till allergysymptomen.

Vanliga allergivänliga livsmedel inkluderar mjölk, ägg, nötter, vete, skaldjur och soja. Din läkare kommer att övervaka denna diet under några veckor.

Det första steget är att sluta äta den misstänksama maten. Du måste noggrant läsa matetiketter och fråga hur matlagning görs på restauranger. Håll en matdagbok och skriv ner allt du äter.

Du måste andra livsmedel som ger samma näringsämnen som maten du behöver för att undvika. (Till exempel, prova tofubaserade livsmedel istället för mejeriprodukter.) En dietist kan hjälpa dig att planera måltider.

Sedan lägger du långsamt tillbaka misstänkta matar, en i taget. Denna process ska hjälpa dig att få veta exakt vilka livsmedel som är ett problem.

I din matdagbok notera några symptom som du får när du lägger till varje produkt tillbaka i.

Slutligen kommer du än en gång sluta att äta problematiska produkter, en i taget. Listan ska vara mindre den här gången. Målet är att se om symtomen rinner upp för gott.

Tänk på att du kan vara känslig för en mat men inte allergisk mot den. Ändå kan likvidationsdiet hjälpa dig att veta vilka livsmedel du bättre undviker.


Om du hittar ett fel i texten markerar du det och trycker på CTRL + ENTER

Relaterade artiklar