Nationens största omsorg är överens om hur man bäst kan diagnostisera och hantera matallergier. "Praktikparametrarna" av en grupp allergiexperter är en toppmodern guide för hur man upptäcker och behandlar matallergi.
Nationens största omsorg är överens om hur man bäst kan diagnostisera och hantera matallergier. "Praktikparametrarna" av en grupp allergiexperter är en toppmodern guide för hur man upptäcker och behandlar matallergi.
"Matallergier är vanliga och vanligtvis missuppfattas", säger Jay M. Portnoy, MD. "Jag ser patienter hela tiden som går till en läkare, hudtest positivt för många olika livsmedel, och rekommenderas att undvika alla dessa livsmedel. Det gör sitt liv olyckligt. Senare visar det sig, att de inte har allergiska reaktioner mot alla dessa livsmedel."
"Vissa föräldrar misstänker mat som en stor fara för deras barn", säger förespråkare Anne Muñoz-Furlong, grundare av ”Food Allergy Research & Education” (FARE).
"Andra föräldrar, tvärtom, misstänker aldrig matallergier tills deras barn hamnar i akutmottagningen," fortsätter Muñoz-Furlong WebMD. "Eller om barnet först har svaga symtom, som eksem, kanske de inte inser att det är en matallergi. Och så lider hela familjen tills diagnosen görs och denna maten elimineras från kosten."
Matallergier uppträder när en känslig person äter, inhalerar eller kommer i kontakt med även små mängder av vissa livsmedel.
Dessa reaktioner uppträder med exponering för proteiner som kallas allergener och kan vara mycket milda eller kan vara livshotande.
Matallergier blir allt vanligare. Det har skett en ökning av svåra livsmedelsallergifall under de senaste 10 åren, främst drivs av jordnötsallergier.
Hos barn är de vanligaste matallergierna:
Hos vuxna är de vanligaste matallergierna:
Symtom tenderar att inträffa strax efter att ha ätits, andas in eller kommer i kontakt med den förekommande maten. Symtom kan innefatta rodnad i huden, urticaria, kliande hud, svullna läppar eller ögonlock, täthet i halsen, andningssvårigheter, hosta, kräkningar eller diarré.
Om du eller ditt barn har symptom snart efter att ha ätit, är det dags att bli testad.
"Testning är den mest kontroversiella aspekten av matallergi behandling. Att bara få ett hudtest eller ett blodprov räcker inte", säger John J. Oppenheimer. "Blodprov och hudtest kan ge felaktiga uppgifter. Så när en reaktion inträffar, försök ta reda på vad du eller ditt barn åt under de senaste timmarna. Och sedan berätta för läkaren din historia. Att göra testning blint kan leda till fler problem än det löser."
Om du har en matallergi, är testen mycket sannolikt att fånga den. Men testerna är inte särskilt effektiva, testerna är ofta positiva när det inte finns någon matallergi.
"Människor gör 100 test, men många är falskar", fortsätter Oppenheimer.
"De nya riktlinjerna hjälper läkare att använda matallergitest på bästa möjliga sätt, men bara om de används ordentlig. Du måste se till att du verkligen är allergisk," säger Portnoy. "Jag har sett människor med näringsproblem bara på grund av att man undviker mat som de inte är särskilt allergiska mot."
"Det är mycket sällsynt att en person är allergisk mot mer än en eller två livsmedel", säger Oppenheimer och Portnoy. "Så om test används för att bekräfta eller avvisa misstänkta livsmedel, är det mer sannolikt att ge meningsfulla resultat".
"När en matallergi hittas", säger Muñoz-Furlong, "det verkliga arbetet börjar. Du måste lära dig hur man hanterar allergi på en daglig basis".
Speciella webbplatser rekommenderar föräldrar och vuxna patienter hur att hantera sina matallergier.
"Tyvärr, den bästa behandlingen, som vi har, det är inte att äta vissa produkter", säger Oppenheimer. "Men vi har flera andra förslag som hjälper".
De nya riktlinjerna spänner upprepade tester för att se huruvida en matallergi bleknar över tiden.
Många barn med matallergier blir toleranta mot dessa livsmedel över tiden. Det här kommer sannolikt att hända med allergier mot mjölk, hönsägg, vete och sojabönor. Det är minst sannolikt att det händer med jordnötter, trädnötter och skaldjurallergier.
"Så det är nödvändigt att kontrollera patienterna om de fortfarande är allergiska", säger Portnoy.
När en person blir mindre känslig för en mat som de har varit allergisk mot, kallar läkare det "tolerans". Det är hoppas att forskare en dag kommer att lära sig hur tolerans utvecklas - och hur man inducerar tolerans.
"Tolerans kostar är miljon dollarfrågan i matallergi", säger Oppenheimer. "Vi jobbar på det."