Varm salsa eller kryddig indisk mat, och din näsa börjar springa. Bönor ger dig gas i magen, eller ett glas vin betyder huvudvärk senare. Om du har laktosintolerance, förväntar du dig diarré när du äter ost eller mjölk.
De flesta har reaktioner på livsmedel som dessa från tid till annan. Men de är vanligtvis matkänsligheter eller intoleranser. De orsakas inte av ditt immunförsvar.
En matallergi är annorlunda. Din kropp reagerar hemskt mot helt ofarlig mat, och det kan göra dig sjuk. När du äter något du är allergisk mot, svarar ditt immunsystem för att skydda dig. Du kan få hudutslag eller kliande ögon, eller du kan få en större reaktion som gör din andan svår.
Matallergier kan vara allvarliga, men du kan vidta åtgärder för att hantera det. En av de bästa sakerna du kan göra är att undvika vissa produkter.
Åtta saker vilka orsakar ca 90% av matallergiereaktionerna:
Nästan alla livsmedel kan utlösa en allergi.
Sällan fungerar som triggers:
En allergisk reaktion kan hända inom några minuter efter att ha ätit, eller inom några timmar.
Du kan få:
Oftast, jordnötter, nötter, fisk och skaldjur orsakar allvarligaste reaktioner.
Symptom inkluderar:
Eftersom unga barn kanske inte vet hur man beskriver vad som händer kan de säga något som: "min mun bränner" , "min tunga känns tung" eller "jag har en groda i halsen". En hes röst är också tecken på en allergisk reaktion hos barn.
Ibland påverkar symtom hela kroppen och är så allvarlig att de är livshotande. Denna typ av reaktion kallas anafylaksi, och en medicinsk hjälp behövs. Det händer vanligtvis några minuter efter att du har ätit någonting.
Om du har astma och en matallergi, är det mer troligt att du har anafylaksi. När du har en allvarlig matallergi bör du bära injicerbar epinefrin. Det kan lindra symtomen tills du kan få läkarvård.
Tveka inte att använda epinefrin autoinjektorn någonsin om du är osäker på att dina symptom orsakas av en allergi. Epinephrin kommer inte att skada dig och kan rädda ditt liv.
För mycket allergiska människor kan inte ha även små mängder av en viss mat. Mindre känsliga människor kan kunna äta små mängder av en sådan mat.
Letar du efter nyckeln till att kontrollera en matallergi? Undvik problemet med mat. Det är dock inte alltid lätt.
Triggers kan vara gömda som ingredienser i någon mat:
Så var noga med att läsa etiketter.
Fortfarande säger etiketter inte alltid hela historien. Till exempel kan ananas eller hydrolyserat sojaprotein användas i popcorn, men du kommer inte se dem på ingredienslistan. Du ser i stället termer "flavoring" eller "natural flavoring". Ord som "emulgeringsmedel" eller "bindemedel" kan signalera soja eller ägg i produkten.
När du har en matallergi måste du bekanta dig med dessa allmänna villkor. Om du har frågor om någon produkt, kontakta tillverkaren. Kundtjänsten eller kvalitetssäkringsansvarig ska kunna hjälpa dig att räkna ut om maten är säker för dig.
Du måste också noggrant läsa menyer på restauranger. Fråga om hur maten är beredd innan du beställer om du har några problem.